Пътят на майчинството: от Ин витро до сбъдната мечта

Напредъкът на технологиите в различните сфери от живота е от съществено значение за здравето на хората. Всекидневната работа на специалистите в областта на медицината дава своите резултати чрез различни нововъведения в подкрепа на болничната грижа.

Едно от най-големите постижения на науката в наши дни e ин витро процедурата. Чрез медицинска намеса двойките получават алтернативен метод за създаване на дете.

Стъпки преди предприемане на Ин витро процедура?

Ин витро е вида асистирана репродукция за оплождане при външни условия. Разбира се за да се достигане до тази процедура се преминава през процес на консултация и изследвания. Важен момент за предприемане на мерки е след шестия месец от неуспешните опити за зачеване да потърсите консултация със специалист. След това настъпват поредица от изследвания на жената и мъжа за установяване на проблема.

Жената – установява се дали има овулация. Прави се кръвно и ехографско изследване. Други важни изследвания са за проходимостта на тръбите и яйчения резерв.

Мъжа – спермограма с морфология по стриктни критерии на Крюгер, дава информация за качеството на сперматозоидите. След анализ на резултатите специалистите решават дали може да настъпи бременост по естествен начин или причината се крие в партньора.

 

Ин витро или инсеминация?

В зависимост от причината на безплодието се предприемат различни методи. Ако изследванията при жената и мъжа са с много добри показатели, то инсеминацията е предпочитана манипулация за преодоляване на безплодието.  Инсеминацията е процедура, при която обработения материал /качествен материал в хранителна среда/ се поставя директно в маточната кухина на жената. Възможен следващ подход в рамките на един ден реинсеминация. Периодът на изчакване и наблюдение на извършената интервенция е до 21 дни.

Ин витро оплождането е метод на асистираната репродукция, при който оплождането на яйцеклетките (овоцитите) се осъществява в лабораторни условия извън тялото на жената. Най-срещаният термин на ин витрото е „бебе в епруветка“.

 

Етапи на Ин витро цикъла:

  • Хормонална стимулация – стимулация на яйцеклетките с цел образуване на по-голямо количество.
  • Фоликулна пункция – фоликулите, които са пълни с течност се изтеглят един по един в епруветка. Специалистите наблюдават под микроскоп и в изолатор какво е развитието на клетката.
  • Отдаване на семенна проба – в деня на фоликулната пункция партньора отдава проба, която да се използва за оплождане на яйцеклетките.
  • Ин витро оплождане – в зависимост от метода.
  • Ембриотрансфер – ембрионите се поставят в тялото на жената. Две седмици след ембротрансфера се извършва кръвен тест за бременност.
  • Консервация на сперматозоиди, яйцеклетки и ембриони – неизменна част от Арт процедурите и представлява метод за съхранение на клетки за дълъг период от време.

 

Какви са методите на Ин витро процедурата?

  1. Класически метод на Ин витро оплождане (IVF): в лабораторни условия по естествен начин се оплождат събраните яйцеклетки и сперматозоиди. Специалистите наблюдават в специална хранителна среда извън жената развитието на процеса до петия ден от манипулацията. Получените ембриони се поставят в тялото на жената като разрешеното по закон е до 3 броя за една процедура.
  2. Метод ICSI: при този метод на асистираната репродукция лекарите от лечебните заведения под микроскопски контрол и специална техника инжектират цитоплазмата на яйцеклетката със сперматозоид. За да може да се извърши връщането в жената е необходимо да се достигне до определена зрялост. Преди да се пристъпи към трансфер на ембрионите се извършва селекция.

Видео: https://www.youtube.com/watch?v=xf3lh0lOzRE#action=share

  1. Иновативен метод IMSI: подобен на метода ICSI. При него се използва оптично увеличаване на образа за прецизен анализ на сперматозоидите и фин подбор на най-добрите сперматозоиди. Използва се след неуспешно оплождане при ICSI.

Лечебните заведения извършват ин-витро процедури с материали от двойките и с донори. Донорите могат да бъдат роднини или чрез дарения от непознати.

 

Как се финансират процедурите?

Финансирането се осъществява чрез кандидатстване пред Център за асистирана репродукция /ЦАР/ http://www.car-bg.org/ или чрез общински фондове в различните градове от страната. Друг вид е самостоятелното финансиране на двойките с репродуктивни проблеми.

Ин витро – възможен път към щастието. Това е усмивката на майката, плачещо в прегръдките й, ин витро е надежда. Щастието облечено в миниатюрни дрешки, подавано от ръце на ръце. Щастие, очаквано с години – наречено ДЕТЕ!