Отзив от Иван Р. Тодоров, административен директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев“

 

В нашето съвремие не би могло да съществува модерно лечебно заведение, което да не разполага с добре работеща болнична информационна система. За мен е чест, че бях един от ръководителите на екипа, внедрил интегрирана информационна система за болничен мениджмънт Joystick в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Историята на внедряване на информационна система в нашата болница от 2004 до 2012 г. е белязана с цели 7 неуспеха с различни типове софтуер. След поредицата неуспехи, екипът ни направи проучване на пазара и проведени преговори, решихме да се спрем на по-малък разработчик с успешни IT проекти в няколко авторитетни лечебни заведения. Търсихме разработчик, който да има потенциала и компетентността да се заеме с проекта и същевременно  да бъде достатъчно гъвкав и да може да реагира своевременно на нуждите на болницата. Така се спряхме на Smart Software Systems и тяхната система за болничен мениджмънт Joystick. Това е едно от най-добрите ни управленски решения, довело до информационно обезпечаване на болницата ни от съвсем ново ниво. Няма да излъжа, ако кажа, че в периода на подготовка и внедряване имаше много „горещи“ моменти и хаотични действия и от двете страни, но крайна сметка беше постигнат добрият ритъм на партньорство, довел до успешно развитие и функционира на интегрираната система за болничен мениджмънт Joystick в Медицински комплекс „д-р Щерев“ вече близо 10 години. Това, което разбрах от този опит на ползотворна колаборация е, че внедряване на информационна система във иновативна и постоянно развиваща се структура има своето начало, но не съм сигурен дали има своя край, тъй като постоянно изниква потребност от нови доразработки и модули, за да може системата да отразява реалните медицински възможности.

В първоначалния си вариант през далечната 2012 г. системата бе насочена основно към финансово-икономическо-организационната част на процеса в дадена болница. Впоследствие обаче след консултации от страна на болница „Д-р Щерев” фирмата разработчик разви медицинската част на системата на ниво амбулаторни прегледи, акушерство и гинекология и най-вече модула за асистирана репродукция (инвитро). В последствие интегрираната система за болничен мениджмънт беше закупена от редица водещи лечебни заведения в страната, чиито мениджърски и административни екипи спомогнаха за допълнителното доразвиване и обогатяване на Joystick. Понастоящем системата разполага с над 20 модула и обхваща всички процеси и дейности в едно лечебно заведение.

Joystick практически представлява „нервната система“ на нашия медицински комплекс, без която не би било възможно неговото ежедневно функциониране. За финал бих искал да завърша с няколко извода от процеса на внедряване на системата в Медицински комплекс „Д-р Щерев“:

На първо място, мениджърско-организационният елемент при въвеждането на една информационна система е почти толкова важен и критичен, колкото и самата технологична разработка (програмиране) на системата;

На второ място, и най-перфектно разработената информационна система няма да е успешна, ако не е въвлечен екипът и не му бъде обяснена целта на работата със системата. Тогава информационната система и реалният живот се срещат. А те трябва да се срещнат чрез добра мениджърска и организационна работа;

На трето място, няма готови решения, когато става въпрос за много специфична дейност – в такъв случай програмистите и разработчиците информационната система трябва да дадат не само знанията си, но и сърцето си в проекта, да го приемат като кауза.

Това направи и екипът на инж. Смаил Мустафа от Smart Software Systems. Благодарение на отличното ни партньорство с компанията разработчик, сега имаме една цялостна система за болничен мениджмънт, съдържаща цялостни модули за медицинската част, за финансово-икономическо-организационната част и за цялостното отчитане на лечебното заведение към НЗОК, към Центъра за асистирана репродукция, НАП и останалите регулативни държавни органи от системата на Министерството на здравеопазването.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.