Как се определя термина на раждане?

Определянето на термина е доста условно и ориентировъчно, защото зависи от продължителността на месечния цикъл, от регулярната му цикличност.

Много са редки случаите, когато се знае точната дата на зачеването. Един от най-благоприятните периоди за това е по време на овулацията, която е около две седмици преди началото на следващия цикъл.

Нормалната бременност продължава около 280 дни или 40 седмици от началото на последната менструация. Един от най-използваните методи от акушер-гинеколозите и акушерките за изчисляване на  термина е като се сметнат 280 дена от началото на последния месечен цикъл. Този метод отчита така наречената гестационна възраст на зародиша. Тя е различна от биологичната възраст, която е с  две седмици по-малко и се брои от датата на зачеването. През първите 8 седмици след оплождането, оформящото се бебе се нарича ембрион. След ембрионалния период, следва фазата на така наречения фетус.

Друг много разпространен начин за определяне датата на раждане е като се извадят три месеца от първия ден на последната менструация и към него се прибавят седем дни. Например, ако последната Ви менструация е започнала на 20-ти февруари, терминът Ви ще  е на 27-ми ноември.

Може да се срещне литература, в която фазите на бременността се отчитат в триместри. Те делят периода на износване на три части, всеки от които продължава около 13 седмици. Това деление отчита етапите на развитие на плода. През първия триместър се оформят тялото и повечето органи, сърцето започва да бие. В този период бъдещите майки трябва да са особено внимателни, защото се отчитат най-голям брой спонтанни аборти и ембрионът е най-податлив към токсините на околната среда. През вторият триместър продължава развитието на феталните органи. По време на третия триместър от бременността феталното развитие продължава в подготовката за живот извън организма на майката. Тогава, за съжаление се проявяват повечето проблеми на бременната – високо кръвно, прееклампсия /високо кръвно – 140/90mmHg; бързо увеличаващо се тегло; отоци в крайниците и лицето; повишен белтък – албумин; силно главоболие; промени в начина на виждане – замъгленост, двойни образи; гадене, повръщане; болки и чувствителност в горната част на корема/.

Терминът може да се изчисли и чрез отчитане на лунарните месеци. Един лунарен месец продължава точно колкото един пълен кръг на Луната около Земята – т.е. 28 дни. По този метод на изчисляване, бременността продължава 10 лунарни месеца, считано от първия ден на последната менструация.

Важно е бъдещата майка да знае, че терминът е просто една предполагаема дата и да не се притеснява ако роди няколко дена по-рано или по-късно. Независимо по кой метод се изчислява датата на раждане на бъдещото дете, бременността ще продължи толкова, колкото е необходимо, за да се оформи фетусът напълно. Посрещнете Вашето дете с радост и много обич.