Европейската седмица на фертилността

Знаете ли, че преди точно 40 години е заченато първото ин витро бебе в света, точно на 10 Ноември?

Ние, от „Смарт Софтуер Системс“ сме съпричастни към Европейската седмица на фертилността. Горди сме от факта, че можем да бъдем връзката между нуждаещите се от помощ бъдещи майки и техните лекари, защото Joystick е първата и единствената по рода си информационна система за Ин витро в България.

Вече над 8 години, нашата система е внедрена в едни от най-добрите лечебни заведения и позволява точна и прецизна работа с нея, защото когато става дума за човешки живот, право на грешки – няма.

Нейните съпътстващи процеси са:

  • EMR – медицинско досие
  • АРТ процедури – асистирани репродуктивни технологии. Инсеминации, ин витро процедури, замразени трансфери, донорски процедури.
  • Ембриологична част – проследяване развитието на ембрионите. Пункция, ембриоразвитие, трансфер. Автоматично генериране на номера и проследяване на всяка клетка.
  • Криобанка – партнъорска, доносрка. Крио лаборатория.
  • Валидиране и анализ на данните
  • Кодиране и отчитане към ЦАР и ИАТ
  • Медицински данни от апаратура за образни изследвания – ехографи, скенери, ЯМР и др.

Кампанията #40REASONS на FERTILITY EUROPE (#40причини) акцентира върху важното значение на фертилността за Европа.

40 години след зачеването на първото ин витро бебе, много европейски граждани все още нямат необходимия достъп до лечение на стерилитет, а част от тях дори не са наясно с възможностите за това. Много хора срещат трудности да говорят открито за проблемите си със стерилитета.

Тази година в Европейската седмица на фертилността сдружението FERTILITY EUROPE ще запознае обществеността с фактите за фертилността, като същевременно призовава за по-голяма информираност и подкрепа за политиките в държавите-членки за справяне с неравноправния достъп до лечението на стерилитет в Европа.

Поглед в Българя

През 2006 г. българското пациентско сдружение „Зачатие“, организира първото национално събитие посветено на проблемите на безплодието, наречено „Ден на репродуктивното здраве“. Това е уникална среща на пациентите и водещи експерти по безплодието. Инициатива на сдружението прераства в ежегодно събитие, което се провежда всяка година в различен град.

Тази година то бе проведено в гр. Бургас на тема „Нови хоризонти към мечтаното бебе“ и акцентът бе върху последните новости в асистираната репродукция, пренаталната диагностика и възможностите за финансиране на ин витро процедури на държавно и общинско ниво 

Сдружението дари ваучери на стойност по 500лв. , на петима посетители, за диагностика и лечение на стерилитет. На събитието имаше благотворителна изложба на художника  д-р Ангел Милев.  Сумата от продадените картини бе дарена от автора за двойки с репродуктивни проблеми.

Следващото издание на Деня на репродуктивното здраве ще бъде на 9 юни 2018 година в Плевен.