Поглед в не толкова далечното бъдеще.

Най-смелият ход на Facebook досега е неговата скорошна еволюция и ребрандиране в „Мета“, което главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг официално обяви по-рано предните седмици.

Нека първо разберем какво е Metaverse. Това е разширеният виртуален свят, който се получава от конвергенцията на виртуално и физическо пространство, където потребителите могат да взаимодействат в разширения свят, да се срещнат виртуално и могат да се потопят в извършване на виртуални дейности, които дават реални преживявания.

Докато Метавселената се развива, той нов потенциал в здравеопазването, който съчетава технологии като изкуствен интелект, виртуална реалност, разширена реалност, интернет на медицинските устройства, интелигентен облак, периферни и квантови изчисления, заедно с роботика, за да предостави нови насоки на здравеопазването.

Нека разгледаме някои от компонентите на Метавселената, които вече оставят отпечатък в здравеопазването:

  • Увеличете използването на Virtual Reality в медицинското обучение

Виртуалната реалност има способността да ви транспортира вътре в човешкото тяло – за достъп и преглед на области, които иначе биха били невъзможни за достигане. В момента студентите по медицина се учат на трупове, които са трудни за намиране и (очевидно) не реагират по същия начин, по който би реагирал жив пациент. Във виртуалната реалност обаче можете да видите дребни детайли на всяка част от тялото в зашеметяваща 360° CGI реконструкция и да създавате сценарии за обучение, които копират обичайните хирургични процедури.

Medical Realities е една от компаниите, пионер в използването на виртуалната реалност за предоставяне на висококачествено хирургично обучение. Те заснемат операции в реалния живот в 4K 360° видео от множество ъгли, което след това се комбинира с CGI модели на оперираната анатомия, за да осигурят потапящо и интерактивно изживяване при обучение.

  • Роботизирана хирургия

Роботизираната хирургия е скорошна иновация, при която хирургията се извършва с помощта на роботизирано устройство, например роботизирана ръка, която се контролира от човешки хирург. Това означава по-малко рискове от усложнения по време на операцията и по-бърза процедура. Роботизираното устройство е точно, което означава по-малки разрези, намалена загуба на кръв и по-бързо възстановяване.

  • Психично здраве и психологическа терапия

Уникалната способност на виртуалната реалност да ви транспортира някъде другаде може да се използва за създаване на мощни симулации на сценариите, при които възникват психологически затруднения. Вече не е необходимо терапевтът да придружава клиента при пътуване до претъпкан търговски център, например, или нагоре по висока сграда. Ситуации, които са непрактични или невъзможни за пресъздаване – летене, например, или мъчителни събития, които могат да се крият зад ПТСР – могат да бъдат предизвикани с едно щракване на мишката. Коучингът на място, който е толкова ефективен при толкова много разстройства, вече може да се извършва в консултантската стая, като симулациите се оценяват по трудност и се повтарят толкова често, колкото е необходимо.

Виртуалната реалност също се използва за  ограничаване на загубата на памет, подпомагане на деца с аутизъм в класната стая и събиране на данни за изследване на деменция

  • Оперативната съвместимост е ключов компонент

Както знаем, че следващата вълна в здравеопазването е свързана с подобряване на решения, които са оперативно съвместими и отворени, Метавселената няма да бъде пълна, ако активите и данните, които създават тази Метавселена, не са лесни за пренасяне между различни платформи и мрежи. Класове активи като аватари, 3D модели, смесена реалност и пространствени среди работят заедно с техните мета данни, за да образуват пакети със съдържание, които са критичните компоненти на Метавселената. Тъй като индустрията ще еволюира данните и комуникационните стандарти също ще се развиват, правейки комуникация в рамките на Метавселената.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.