Етапи на бременността от 1 до 40 седмица

1-ва седмица от бременността

Първите седмици са изключително важни за бременността. Усещат се първите симптоми, гърдите започват да се уголемяват, сутрешното гадене е налице.

5-а седмица от бременността

Промените, които настъпват в ембриона, са внушителни. Сърцето тупти, основните органи се развиват, а чертите на лицето започват да се оформят.

6-а седмица от бременността

Ембрионът прави първите си движения, така че се подготви за това, че гаденето може да създаде доста сериозни неудобства. Сега, повече от всякога, трябва да обърнете внимание на храненето и да внимавате то да е балансирано и разнообразно. Не забравяй да обръщате внимание и на калориите и всичко ще бъде наред!

7-а седмица от бременността

Ембрионът расте, промените в тялото стават все по-забележими, смущенията продължават, въпросите в главата се удвояват. За да сте спокойна за това, което ви предстои, не забравяйте да разчитате на близките и приятели и да черпите коректна информация само от проверени източници.

8-a седмица от бременността

Колкото по-близо сте до края на първия триместър, толкова по-интензивни могат да стават някои симптоми на бременността. Добрата новина е, че гинекологът и акушерката ще помогнат да превъзмогнете неудобствата с професионални съвети.

9-a седмица от бременността

В деветата седмица от бременността развитието на ембриона е впечатляващо. Пъпната връв и плацентата играят изключително важна роля на този етап на процеса. Това означава, че трябва да сте много внимателна по отношение на храненето и да оставите вредните навици в миналото.

10-a седмица от бременността

Симптомите на бременността и дискомфортът, който те носят със себе си, са все по-динамични, лекарят ще ви съветва да избягвате определени храни. Има и една добра новина, която ще ви помогне да си отдъхнете. Вече не съществува рискът ембрионът да развие генетични заболявания.

11-a седмица от бременността

Краят на първия триместър наближава и базисното развитие на ембриона е завършено. Досадните симптоми затихват, а вероятността за спонтанен аборт спадат значително.

12-a седмица от бременността

В самия край на първия триместър ембрионът вече е оформен и прилича на миниатюрно човече. Бъдещото майчинство започва да става все по-осезаемо. Усещате бебето да расте вътре във вас, да рита и да се протяга.

13-a седмица от бременността

Вторият триместър започва с подобрение в общото ви състояние. В 13-тата седмица от бременността шансът за спонтанен аборт спада рязко, а симптомите започват да утихват.

14-a седмица от бременността

В тази седмица от бременността ще видите на ултразвук как бебето смуче пръста си, движи се, показва различни пози и това ще ви накара да забравите за всички трудности. Тежките симптоми вече са зад гърба ви.

15-та седмица от бременността

Вече можете истински да усетите бебето. Връзката и постоянното ви взаимодействие започват да се изграждат. Не забравяйте да внимавате с храненето. Теглото започва да се увеличава и се нуждае от вниманието ви.

16-a седмица от бременността

Въпреки че ембрионът е с дължина от едва 12 см, вече е перфектно оформен. Храненето ти все още е от приоритетно значение не само за ембрионалното развитие, но и за бъдещето здраве на детето. Отделяй сериозно внимание на качеството и, разбира се, на количеството на храната, която консумираш.

17-a седмица от бременността

Развитието на ембриона ще ви впечатлява все повече и повече всеки път, когато го видите на ултразвук.

18-a седмица от бременността

Свалете напрежението от мисълта за предстоящото раждане от раменете си и започнете да посещавате курсове за бременни. Като цяло, информацията ще ви накара да се чувствате по-спокойна и да вървите напред без притеснение и страх. В тази седмица от бременността най-добрият източник на такава информация е акушерката ви.

19-a седмица от бременността

Ембрионът се учи да диша, движенията на бебето ви стават все по-осезаеми, което засилва и стомашното ви неразположение. Храните се здравословно и не забравяйте, че бременността е деликатна ситуация, което, разбира се, не означава, че трябва да водите стерилен начин на живот. Опитайте да живеете балансирано!

20-а седмица от бременността

Времето тече неусетно: вече си в средата на бременността! В тази седмица ембрионът не расте така бързо, какво преди, но, за сметка на това, важните системи от органи и функции на организма започват да придобиват завършен вид. Наслаждавайте се на времето, което прекарвате на курсове за бременни.

21-ва седмица от бременността

Бебето се превръща в част от всекидневния ви живот по нов начин. Разбира се, то не може да говори, но чува всичко, което се случва около него. Ще трябва да се справите успешно с още един класически симптом, характерен за тази фаза – замайването и припадъците.

22-ра седмица от бременността

Хормоните все повече натрапват присъствието си. Не дръжте бъдещия татко изолиран и му споделяйте всичко, което ви тревожи. Междувременно, внимавайте за здравословното си състояние и не забравяйте, че чувствата и емоциите ви се отразяват на бебето, което носите.

23-та седмица от бременността

Приближавате се към третия триместър на бременността. Това е идеалният момент да положите грижи за кожата си. Освен това, в случай, че се чувствате уморена от бременността, намерите начин и време да си организирате мини ваканция. Преди да тръгнете където и да било, се уверите, че лекарят одобрява пътуването.

24-та седмица от бременността

Бебето може да усети светлината, която достига до него през кожата на корема на майката. В тази седмица на бременността движенията стават по-координирани и прецизни. Бебето е много по-активно, поне в няколкото часа, в които е будно. Грижата за доброто ви здравословно състояние е основен приоритет в този период.

25-а седмица от бременността

В този период може да ви тормозят безсъние, както и болки в гърба, предизвикани от растящото коремче. Затова бъдете внимателни към хранителния си режим, за да не допускате прекомерно качване на килограми. През тази седмица на бременността очите на ембриона стават изключително чувствителни към светлина – знак, че бебето се равива нормално.

26-а седмица от бременността

Бебето ви вече има спомени – още едно доказателство, че вътре във вас расте едно миниатюрно, но истинско човешко същество! Нормално е подготовката за неговата поява да става все по-интензивни, но не прекалявайте.

27-а седмица от бременността

Съвсем скоро ще прегърнете бебето си и тогава бременността ще ти се струва като сън. През тази седмица трябва да подготвите дома за предстоящото идване на новото поколение.

28-а седмица от бременността

Бебето вече е толкова голямо, че лекарят може да го усети, докосвайки корема ви, и с ръка да посочи точното му разположение. Това означава, че ще имате още по-близък контакт с бебето, но и повече напрежение в областта на диафрагмата. Още малко търпение – трудностите са към края си.

29-а седмица от бременността

Не спирайте да се грижиш както за хранителния си режим, така и за общото си състояние. Не бива да игнорирате дори най-дребните симптоми. Споделяй страховете и притесненията си с лекаря ви и се подгответе за наближаващото събитие.

30-та седмица от бременността

Болките в гърба са досадни, но, от друга страна, те са знак за това, че бебето расте. Една обиколка по магазините за нещата от първа необходимост ще ви накара да се отпуснете.

31-ва седмица от бременността

Всичко, което се иска от вас, е да проявите още малко търпение, да следвате инструкциите на лекаря и да се подготвяте за голямото събитие. Относно храненето, най-добре е напълно да забравите за солта, за да предотвратите по-нататъшно задържане на течности.

32-ра седмица от бременността

Дръж багажа си наблизо и се подготви за най-вълнуващия момент в живота ви. Възможно е да чувствате психическо изтощение, но и облекчение и щастие от предстоящата среща с бебето ви. Успокойте се и се насладете на свободното си време, докато все още имаш такова.

33-та седмица от бременността

Основното, за което мислите в момента, е предстоящото раждане. Време е да решите какъв тип раждане ще предпочетате, както и дали ще използвате епидурална упойка. Дискутирайте тези въпроси с лекаря и акушерката, преди да вземете решение.

34-та седмица от бременността

Бебето вече се позиционира – раждането наближава. Време е да се погрижиш за някои детайли. Помислете за ключовите проблеми, с които трябва да се справите преди раждането.

35-а седмица от бременността

Ембрионът е перфектно оформен, а всички практически въпроси около раждането да уредени. Не се изтощавайте с прекалена физическа активност. Запазете енергията и силите си за първите си мигове с бебето.

36-а седмица от бременността

Раждането може да настъпи във всеки един момент. Запознайте се с особеностите на този етап на бременността, уреди всичко, което до момента си пропуснала, и се зареди със самоконтрол.

37-а седмица от бременността

Последните седмици са изпълнени с очакване. Избягвай всичко, което би могло да ви умори или разтревожи и не си позволявайте никакви компромиси със здравето. В тази и в следващите седмици от бременността трябва да се отпуснете, да уредите всички необходими детайли и да се подготвите, особено психически, за големия момент!

38-а седмица от бременността

Единственото, което можете да направите на този етап, е да чакате спокойно и търпеливо. Възползвай се от възможността да се насладите на свободното си време и да се подготвиш за първите си часове с бебето.

39-а седмица от бременността

Бебето ви продължава да расте, но сега то вече е готово да дойде на бял свят. Подгответе се да го посрещнете, информирай се в детайли за симптомите, които предшестват раждането, и стегни багажа си за родилното отделение.

40-а седмица от бременността

В тази седмица от бременността всичко, което се очаква от вас, е да се концентрирате и да се подготвите да изживеете чудото на живота с помощта на медицинските специалисти и на вашия партньор.