Според учените: Мъжете имат биологичен часовник

Шансът една жена около 35 години да забременее значително намалява с течение на годините. Известно е, че капацитетът на мъжете за зачеване не намалява, но учените откриха нови доказателства, които показват, че мъжете имат „биологичен часовник“. Този часовник ограничава способността им да се възпроизвежда. Изследванията на плодовитостта са толкова концентрирани върху жените, че другия пол е пропуснат и може да се окаже спънка за бъдещето семейство. 

Ново проучване на учени от Медицинския институт на Харвард доказва, че способността на двойката да създаде нов живот е обвързана както с възрастта на жената, така и с тази на мъжа. Досега твърдо се вярваше, че водещият фактор е само възрастта на жената, но нека не ви заблуждават житейските истории на множество рок звезди, защото и възрастта на мъжа трябва да се има предвид, казва ръководителят на изследването Лора Додж.

Додж и екипът й анализирали медицинските данни за над 19 хиляди ин витро процедури в клиниките в Бостън за периода от 2000 до 2014 г. Поделили и жените и мъжете в четири групи – под 30, от 30 до 35, от 35 до 40 и от 40 до 42, като за мъжете добавили и пета група – над 42. Голяма част от двойките преминали през няколко процедури, някои и по шест.

Съпоставката между групите и различните възрастови комбинации между тях показали няколко отчетливи закономерности – на първо място, това че при жените над 40 години успехът на процедурата бил най-малък независимо от възрастта на партньора. Но в останалите случаи тя имала значение.

В проучването двойките, при които жената е под 30 години, а мъжът на възраст 40-42 години, средната успеваемост е 46%. При жени под 30 години и мъже на възраст 30-35, успеваемостта на процедурите достига до 73%.

Що се отнася до причините, поради които по-възрастните мъже се радват на по-малък успех, изследователите не са напълно сигурни. Специалистите продължават да изследват въпроса, но се предполага, че е свързано с влошаване качеството на сперматозоидите. 

Учените от Харвард вярват, че тези предварителни резултати биха могли да помогнат на бъдещите родители да разгледат по-широк кръг от фактори, които могат да повлияят на техните семейни перспективи, и да не се ограничават само до възрастта на женския партньор.

Източник: Science Alert