27 юни – Международният ден за борба с диабета

Международният ден за борба с диабета е обявен на 27 юни 1991 г. от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация.

Захарният диабет е световен проблем. В света има около 194 милиона души със захарен диабет, което е 5,1 % от населението на възраст от 20 до 74 години. До 2025 г. се очаква броят на хората със захарен диабет в световен мащаб да достигне 330 милиона или 6,3 % от населението се очаква да бъдат предразположени към захарен диабет.

От Българската асоциация Диабет посочват, че вече има около 600 000 хора с диабет, около 300 000 – не знаят още за своя диабет.

Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност – бързо ходене, плуване, каране на колело, танци. Редовно ходене поне 30 минути дневно снижава риска от диабет с 35-40%. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

Как да подобрите качеството на живот?

  1. Внимавайте с какво се храните.
  2. Тренирайте редовно.
  3. Приемайте хранителни добавки, които увеличават инсулиновата чувствителност.

 

Съществуват три вида диабет, като два са основни – тип 1 и тип 2.

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Имунната система атакува и разрушава бета-клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин. Поради това, панкреасът не произвежда инсулин или произвежда недостатъчно количество. Той най-често се развива при деца и младежи, но може да се прояви във всяка възраст. Симптомите на диабет тип 1 обикновено се разгръщат за кратък период от време, въпреки че разрушаването на бета-клетките може да е започнало от години. Симптомите могат да включват по-силна жажда и по-често уриниране, постоянен глад, загуба на тегло, замъглено зрение и силна умора.

Най-широко разпространената форма на диабет е диабет тип 2. Около 90% до 95% от хората с диабет имат тип 2. Тази форма на диабет често се свързва с напреднала възраст, затлъстяване, семейна история на диабет, предишна история на диабет на бременността, обездвижване, както и принадлежност към някои етнически групи. При диагноза на диабет тип 2 обикновено панкреасът произвежда достатъчно инсулин, но поради неизвестни причини организмът не може да го използва ефективно – състояние, наречено инсулинова резистентност. След години производството на инсулин намалява. Резултатът е същият както при диабет тип 1 – повишаване на кръвната захар, при което организмът не може да използва ефективно главния си източник на енергия. Симптомите на диабет тип 2 се развиват постепенно.

От Националната здравноосигурителна каса публикуваха  на сайта си утвърдени от Надзорния съвет на институцията, изисквания за предписване на медицински изделия за приложение с инсулинови помпи при захарен диабет тип 1 в извънболничната помощ, по чл. 78, т.2 от Закона за здравното осигуряване, които влизаха в сила от 1 юни 2017 г.

Фирма „Смарт Софтуер Системс“ е разработчик на цялостна платформа за управление и менажиране на болници и медицински центрове „JOYSTICK“. В портфолиото на фирмата се включва специализиран модул за организиране на храненето в болничното заведение. Модул „Хранене“ е организиран както към пациента, така и към медицинският екип в болницата.

Най-новият продукт на фирмата е платформа „JOYSTICK WEB” за записване на час и проверка на резултати помага на болниците и медицинските центрове по-добре да организират пациенто потока.

„Смарт Софтуер Системс“ е сертифицирана от CSB Ltd. със сертификати ISO/IES 27001:2013 и ISO 9001:2015.