14 юни – Световен ден на кръводаряването

Дарената кръв няма цена, така както приятелството, любовта и човешкия живот

14 юни официално е обявен за Международен ден на кръводаряването от ООН. От 2004 година до днес се отбелязва благодарение на инициаторите: Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, и Международното дружество за кръвопреливане.

Световният ден на доброволния кръводарител има за цел да популяризира значението на доброволното кръводаряване и да отдаде дължимото на даряването на кръв от безвъзмездни кръводарители, които ежедневно спасяват живота на хиляди нуждаещи се хора. Денят се отбелязва в цял свят. Любопитно е, че 14 юни е рождена дата на Карл Ландщайнер – австрийски биолог и лекар, откривател на системата за класификация на кръвните групи „АВО“.

Над 80 милиона банки кръв се даряват всяка година в света, но само 38 % са събрани в развиващите се страни, където живее 82 % от световното население.

Според институциите в България през 2017 година средно между 550 и 600 души се нуждаят от кръводаряване дневно, като 1/3 от тях са деца. Едва една четвърт от кръводарителите у нас са доброволци. Останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори и от семействата на нуждаещите се.

Националният център по трансфузионна хематология е предприел национална кампания под мотото „Дари кръв – спаси живот!“. Медицинските специалисти споделят: „Всеки път, когато даряваш кръв, подаряваш живот“.

Защо се дарява кръв?

 • Давате втори шанс на друг човек.
 • Кръводаряването не вреди.
 • Увеличавате защитните сили на организма си.
 • Стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки.
 • Всички кръводарители получават 2 дни платен отпуск.
 • Всички кръводарители получават резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.
 • Количествено кръвта се възстановява за по-малко от 24 часа. Качествено, за 3-4 седмици.
 • Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. За жените до 4 пъти в годината, за мъжете – 5 пъти.

Къде може да се дарява кръв?

Можете да дарите кръв във всеки център по трансфузионна хематология на съответния град.

Какви кръвни групи съществуват?

Кръвната група съдържа информация за еритроцитите (червените кръвни телца) на даден индивид. Тя зависи от веществата (въглеводороди и белтъци) в клетъчната мембрана. Три от най-важните белега са A, B и 0 (AB0) и резус-факторът (Rh). Има още 46 познати антигена, повечето от които са доста по-рядко срещани в сравнение с AB0 и Rh.

Как се дарява кръв?

 1. В първия кабинет се предава личната карта и се проверява дали може да сте кръводарител. Ще ви бъде даден въпросник относно вашето здравословно състояние. В него има въпроси като “Чувствате ли се здрав?” и др.
 2. Следва преглед от лекар, който се състои в измерване на кръвното и прослушване на сърцето.
 3. В следващия кабинет ще ви вземат няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобина е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.
 4. След това отивате в чакалнята и чакате да ви извикат.
 5. Когато това стане ще ви настанят на легло в съседна стая. Там ще ви дезинфекцират ръката около мястото, където ще сложат системата и след това ще ви включат към нея. Цялото кръводаряване трае около десетина минути. Количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл.
 6. След превръзката задължително ви дават бележка, с която да удостоверявате, че сте дали кръв. Тази бележка ви дава право на два дни допълнителен и платен отпуск. Цялата процедура трае най-много 20-30 минути.

Къде се използва дарената кръв?

Съгласно нормативната уредба в България :

 • Дарената кръв се използва за лечение на пациенти само в пределите на страната (в редки изключения и за тежко пострадали наши сънародници, които са на работа в чужбина, след разрешение на компетентните органи).
 • Въведената хемотрансфузионна доктрина дава възможност за най–рационално използване и дарената кръв от един човек може да помогне на повече от един пациент.
 • Минималният срок между две кръводарявания е два месеца.